تشریح آخرین اقدامات سازمان حج و زیارت برای حج 93
رئیس سازمان حج و زیارت آخرین اقدامات صورت گرفته در خصوص عملیات حج 93 و همچنین گزارشی از اقدامات این سازمان در حوزه حج، عمره و عتبات در طول یکسال فعالیت دولت «تدبیر و امید» را تشریح کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حج و زیارت، ‘سعید اوحدی’ روز گذشته در گفتگوی ویژه خبری شبکه قرآن ومعارف سیما گفت: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته این سازمان اولین گروه از زائران ایرانی حج تمتع ساعت 8:30 بامداد روز جمعه 14 شهریور ماه از فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) عازم مدینه منوره خواهند شد.
وی در خصوص انتقال پروازهای حج به فرودگاه امام(ره) افزود: از دو سه ماه گذشته جلسات متعددی با سازمان هواپیمایی کشور و شرکت فرودگاه ها داشتیم و آنها تمایل داشتند بمنظور تأمین رفاه زائران و همچنین به علت توسعه و بازسازی فضاهای فرودگاه مهرآباد، پرواز حجاج از فرودگاه حضرت امام(ره) انجام گیرد.
رئیس سازمان حج و زیارت در اینخصوص ادامه داد: مسئولان هواپیمایی کشور در چندین جلسه شورای برنامه ریزی بعثه مقام معظم رهبری حضور داشتند و در بازدیدهای میدانی که از فرودگاه امام(ره) داشتیم، مقرر شد ملاحظات مورد نظر سازمان حج و زیارت در فرودگاه حضرت امام(ره) لحاظ شود و تمهیدات لازم در خصوص مسیرهای دسترسی زائران بخوبی صورت گیرد که البته تلاش های خوبی از سوی شرکت فرودگاه های کشور در این خصوص انجام گرفته و امیدواریم پروازهای زائران ایستگاه پروازی تهران با موفقیت کامل از فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) صورت گیرد.
**بدرقه زائران از مساجد و حسینیه ها انجام شود
اوحدی با توجه به محدودیت ظرفیت پارکینگ فرودگاه و بمنظور جلوگیری از بروز ازدحام و شلوغی در مسیرهای منتهی به فرودگاه حضرت امام(ره) و همچنین جلوگیری از ازدحام جمعیت در سالن حجاج در فرودگاه به زائران و مدیران کاروان های حج توصیه کرد: مراسم بدرقه زائران بویژه زائرانی که از 5 استان البرز، قزوین، قم، لرستان ومرکزی به تهران می آیند، از حسینیه ها و مساجد انجام گیرد.
وی در خصوص مدت زمان سفر حج اظهار داشت: برنامه پروازهای حج از سوی دولت عربستان به ما اعلام میشود و ما بر اساس آن برنامه سفر حجاج و اقامت آنان در مدینه و مکه را تنظیم می کنیم و در سالجاری مدت زمان حضور حجاج در عربستان بین 29 تا 34 روز می باشد.
**مدینه قبلی ها مستقیماً به مدینه می روند و مدینه بعدی ها از مدینه به کشور بازمی گردند
مهندس اوحدی در سخنانش به حذف مسیر زمینی جده به مدینه و بالعکس از سفر زائران اشاره کرد و گفت: امسال نیز همچون سال گذشته نیمی از پروازها که شامل کاروان های مدینه قبل هستند، پروازشان مستقیماً به مدینه منوره انجام می گیرد و این زائران پس از انجام مناسک از جده به کشور باز می گردند، همچنین نیمی از پروازهای حج که شامل کاروان های مدینه بعد می باشد، پروازشان به فرودگاه جده انجام می گیرد و از آنجا به مکه مکرمه اعزام می شوند و پس از انجام مناسک حج راهی مدینه منوره شده و پس از اقامت چند روزه در آن شهر مقدس، از آنجا به کشور بازمی گردند.
**تزریق واکسن مننژیت حداقل دو هفته مانده به سفر
رئیس سازمان حج و زیارت به زائران حج توصیه کرد: حداقل دو هفته مانده به اعزام نسبت به تزریق واکسن مننژیت اقدام کنند و کسانی که تاکنون در اینخصوص اقدام نکرده اند به مراکز تزریق واکسن حجاج که از سوی مرکز هلال احمر کشورمان تعیین شده، مراجعه نمایند و کارت زردرنگ مربوط به واکسن را در سفر به عربستان همراه خود داشته باشند.
وی در ادامه سخنانش به بازگشت مبلغ دو میلیون تومان به حساب زائران حج تمتع 92 در روزهای نخست آغاز به کار دولت تدبیر و امید اشاره کرد و گفت: در حج سال گذشته با تأکید نماینده محترم ولی فقیه در امور حج و زیارت مبلغ دو میلیون تومان از محل صرفه جویی در هزینه های سفر حج و سود سپرده های زائران حج در بانک ملی با همکاری بانک ملی کشورمان پیش از اعزام زائران به عربستان به حساب آنان بازگردانده شد.
**دریافت هزینه حج در دو قسط
وی به دریافت هزینه سفر حجاج در دو قسط اشاره کرد و بیان کرد: امسال برای اولین بار هزینه سفر زائران در دو قسط از آنان دریافت شد که قسط اول در بهمن ماه سال گذشته و قسط دوم هزینه سفر در اردیبهشت ماه سالجاری توسط همه زائران پرداخت شد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه با مدیریت خوب هزینه های حج امسال، علی رغم افزایش نرخ ارز که افزایش حداقل 700 هزار تومانی کاروان های حج را در پی داشت، قیمت کاروان های حج همچون سال گذشته است.
**کاهش دو میلیون و 800 هزار تومانی هزینه سفر حج به ازای هر زائر
وی اضافه کرد: در سالی که از سوی رهبر معظم انقلاب سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی نامگذاری شده است با تلاش جهادی فرزندان ایشان در سازمان حج و زیارت به ازای هر زائر دو میلیون و 800 هزار تومان در هزینه سفر حج کاهش هزینه داشتیم و هزینه حج امسال بین هفت میلیون و 700 هزار تومان تا ده میلیون و 600 هزار تومان است.
**تخصیص 300دلار ارز همراه به حجاج
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص میزان ارز همراه تخصیص یافته به زائران حج اظهار داشت: با همکاری بانک مرکزی کشورمان به هریک از زائران حج تمتع 300 دلار ارز تعلق می گیرد و زائران با مراجعه به شعب ارزی بانک ملی و ملت می توانند نسبت به دریافت ارز تخصیص یافته اقدام کنند.
وی به زائران توصیه کرد: بر اساس قوانین کشور عربستان زائران بیش از پنج هزار دلار با خود همراه نداشته باشند.
مهندس اوحدی از زائران خواست در سفر معنوی حج از بازارگردی های بی مورد پرهیز کنند و با اشاره به توصیه مرجع عالیقدر آیت الله مکارم شیرازی گفت: زائران در سفر حج به دنبال چیزی باشند که تنها در سرزمین وحی وجود دارد و آن فرصت حج و همچنین زیارت پیامبر عظیم الشأن اسلام(ص) و ائمه مظلوم بقیع(ع) است.
**تهیه متمرکز چمدان های یکنواخت زائران / واریز 140 هزار تومان به حساب زائران بابت چمدان حجاج
وی به تهیه متمرکز چمدان های متحدالشکل زائران ایرانی حج با نظارت سازمان حج و زیارت اشاره کرد و گفت: با نظر نماینده محترم ولی فقیه در امور حج و زیارت از محل صرفه جویی هایی که در قرارداد برخی هتلهای حج انجام گرفت، مبلغ 140 هزار تومان بابت هزینه چمدان زائران به حساب همه حجاج واریز شده است.
**آغاز صدور روادید حج زائران ایرانی
رئیس سازمان حج و زیارت به آغاز صدور روادید حج زائران ایرانی از روز چهارشنبه اشاره کرد و بیان کرد: اولین گروه از عوامل ستادی حج امسال با پرواز کشور ثالث به منظور آماده سازی هتل های محل اقامت زائران در مکه و مدینه راهی سرزمین وحی شده اند.
**حذف 25 هتل بی کیفیت از چرخه خدمات رسانی به حجاج
وی در خصوص ارتقای سطح کیفی خدمات اسکان زائران در حج امسال اعلام کرد: با کارشناسی های صورت گرفته در عملیات حج گذشنه 25 هتل بی کیفیت از چرخه خدمات رسانی به زائران حج تمتع سالجاری خارج شدند.
**رشد صددرصدی تأمین اقلام تدارکاتی حج از ایران
وی با اشاره به اینکه غذای زائران حج در 4 آشپزخانه پخت متمرکز در مدینه و مکه طبخ می شود، بیان کرد: بنا به توصیه اکید رهبر معظم انقلاب در تأمین مایحتاج زائران از داخل کشور، در حج امسال تأمین اقلام تدارکاتی از داخل کشور، رشد صددرصدی داشته است.
**ارائه خدمات به جانبازان در حج
رئیس سازمان حج و زیارت به اعزام دو کاروان حج شامل خانواده معظم شهدا و جانبازان اشاره کرد و گفت: برای رفاه حال جانبازان عزیز از اتوبوس های ویژه که حمل ویلچرهای این عزیزان به داخل آن آسان باشد استفاده شده، همچنین در منا و عرفات از چادرهای c1 با کیفیت، با ارتفاع بیشتر و امکان گردش و تهویه هوای بهتر استفاده شده است و این کمترین خدمتی بوده که می توانستیم به این عزیزان ارائه نماییم.
** احتمال افزایش سهمیه حج تا دو سال آینده
رئیس سازمان حج در خصوص سهمیه تخصیص یافته به زائران در حج توضیح داد: دولت عربستان از سال گذشته توسعه فضاهای اطراف مسجدالحرام را آغاز کرده است. ظرفیت مطاف در گذشته 48 هزار نفر در ساعت بود که نگاه آنها این است که این ظرفیت را به 120 هزار نفر در ساعت افزایش دهند. بدلیل اجرای این طرح سهمیه زائران همه کشورهای اسلامی از جمله ایران از سال گذشته 20 درصد کاهش یافته است.
وی در این باره افزود: سازه موقتی برای انجام طواف زائران ناتوان در مسجدالحرام تعبیه شده است و البته دولت عربستان قول داده از دو سال آینده سهمیه را برگرداند و امیدواریم با تکمیل طرح توسعه مسجدالحرام ظرفیت به دو برابر افزایش یابد.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به اینکه یک و نیم میلیون نفر در صف انتظار حج تمتع قرار دارند گفت: اعزام این تعداد به حج با ظرفیت فعلی 20 سال بطول می انجامد.
**طرح انطباق؛ افزایش 4 برابری پزشکان زن؛ راه اندازی 7 درمانگاه تخصصی زنان
رئیس سازمان حج در ادامه به اجرای طرح انطباق بمنظور رفاه حال بانوان زائر حج اشاره کرد و بیان کرد: سال گذشته تنها 14 پزشک زن به حج اعزام شده بودند، اما با توجه به اینکه 52 درصد حجاج را بانوان تشکیل می دهند، امسال تعداد پزشکان متخصص و فوق تخصص زنان به 4 برابر افزایش یافته و همچنین 5 درمانگاه تخصصی زنان در مکه و 2 درمانگاه تخصصی زنان در مدینه منوره راه اندازی شده است.
وی در خصوص ارائه خدمات پزشکی در حج گفت: 130 درمانگاه و مطب در مکه و مدینه راه اندازی شده که از این تعداد حدود 47 مطب بصورت شبانه روزی و مابقی به صورت 12 ساعته به زائران خدمات رسانی می کنند.
اوحدی در این بازه ادامه داد: در تمام مجموعه هایی که بالای 600 زائر دارند، حتما ً یک مطب ویژه بانوان در آن مجموعه ها وجود خواهد داشت.
وی در خصوص ثبت نام جدید از متقاضیان سفر حج و عمره توضیح داد: توصیه نماینده محترم ولی فقیه در امور حج و زیارت این بوده که ثبت نام طولانی مدت صورت نگیرد و بهر میزان که ثبت نام انجام گرفت، به اندازه ظرفیت اعزام دو یا سه سال از متقاضیان قرعه کشی صورت گیرد و اگر در آینده قرار باشد ثبت نامی صورت گیرد، بهمین روش اقدام خواهیم کرد اما در سال 90 شاهد بودیم در ثبت نامی که برای عمره صورت گرفت بیش از شش میلیون نفر برای عمره ثبت نام کردند .
**امکان نقل و انتقال اسناد حج و عمره اولویت دار
مهندس اوحدی ادامه داد: تمهیداتی در سازمان حج اندیشیده شده که هریک از زائران که نمی توانند به حج اعزام شوند، برای نقل و انتقال اسناد اولویت دار خود اقدام کنند که زائران عزیز در اینخصوص باید تنها به دفاتر مجاز خدمات زیارتی تحت نظر این سازمان مراجعه کنند.
وی در خصوص عملیات عمره گذشته توضیح داد: زائران ایرانی در عمره گذشته برای اولین بار بعد از 35 سال در نیمه اول ماه صفر به سرزمیم وحی اعزام شدند و با برنامه ریزی های صورت گرفته 820 هزار زائر ایرانی با افزایش 68 درصدی نسبت به عمره قبل به عربستان اعزام شدند.
** برنامه ریزی برای عمره آینده / اعزام عمره گزاران از نیمه صفر
وی ابراز خرسندی کرد: شرایط کاروان های عمره آینده را بسته ایم، قراردادهای عمره آینده را با شرکت های سعودی کامل کرده ایم و امیدواریم زائران امسال هم از نیمه اول ماه صفر به عمره اعزام شوند.
وی اضافه کرد: سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری آمادگی دارد تعداد عمره گزاران را به یک میلیون نفر افزایش دهد که البته اعزام این تعداد عمره گزار نیازمند آمادگی کشور میزبان می باشد.
رئیس سازمان حج با اشاره به احتمال ثبت نام اینترنتی در کاروان های عمره آتی بیان کرد: مدت زمان سفر عمره آینده نیز 10 روزه خواهد بود و تلاش جدی می کنیم تا تغییری در قیمت ها ایجاد نشود.
مهندس اوحدی در خصوص اقدامات سازمان حج وزیارت در حوزه سفرهای عتبات گفت: برنامه ریزی ما برای سفرهای دریایی و زمینی به قوت خود باقی است اما با توجه به تجاوزات مجموعه بعثی-تکفیری داعش در عراق فضای سفرهای زمینی و دریایی با ملاحظاتی مواجه است و برنامه سفر هوایی همانند گذشته در حال انجام است.
**آغاز پیش ثبت نام جدید عتبات عالیات
وی با بیان اینکه سفرهای 3 و 4 روزه عتبات برای رفاه حال زائران برنامه ریزی شده است، از آغاز دور جدید پیش ثبت نام های عتبات از هشتم شهریورماه خبر داد.
وی ابراز امیدواری کرد: در آینده نزدیک برنامه سفر زمینی در بسته های سفر عتبات گنجانده شود.
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص نحوه توزیع پروازهای حج میان شرکت های داخلی و سعودی گفت: بر اساس تصمیم کمیسیون مشترک دو کشور نیمی از پرواز ها به شرکت هواپیمایی سعودی و 25 درصد پروازها به شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی و 25 درصد پروازها به شرکت هواپیمایی ماهان تعلق می گیرد.
وی در پایان سخنانش از کلیه دستگاه های همکار در امر اعزام زائران به سرزمین وحی و عتبات مقدسه تقدیر و تشکر کرد.