نسیم ماه رجب در فضای شهر میپیچد و بار دیگر ماه بزرگ خدا، نویدبخش فصل جدیدی از بندگی در درگاه عبودیت است، مؤمنان و عارفان که مدتها برای این ماه لحظه شماری میکردند اکنون مشتاقانه برای ورود به این ماه لحظه&zwn...
در اهمیت این ماه همین بس که پیامبر اکرم(ص) فرمودند :ماه رجب ماه بزرگ خداست و ماهى که حرمت و فضیلت به آن نمىرسد و جنگیدن با کافران در این ماه حرام است و رجب ماه خداست و شعبان ماه من است و ماه رمضان ماه امت من است کسى که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، موجب خشنودى خدای بزرگ میشود و غضب الهى از او دور میشود و درى از درهاى جهنم بر روى او بسته شود.
امام موسی کاظم(ع) در یک روایتی در باب اهمیت ماه رجبالمرجب فرمود: هر کس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، آتش جهنم یک سال، از او دور شود و هر کس سه روز از آن را روزه بگیرد، بهشت بر او واجب میشود، همچنین فرمود: رجب نام نهرى است در بهشت که از شیر سفیدتر و از عسل شیرینتر است، هر کس یک روز از رجب را روزه بگیرد، البته از آن نهر بیاشامد.
برای این ماه خدا اعمال مختلفی ذکر شده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود:
*اعمال شب اول ماه رجب
از رسول خدا(ص) نقل شده است که به هنگام رؤیت هلال ماه رجب، این دعا را مىخواند:
اَللّـهُمَّ اَهِلَّهُ عَلَیْنا بِالاْمْنِ وَالاْیمانِ وَالسَّلامَةِ وَالاْسْلامِ رَبّى وَرَبُّکَ اللهُ عَزَّوَجَلَّ
خدایا این ماه را بر ما به امنیت و ایمان و سلامت و دین اسلام نو کن، پروردگار من و پروردگار تو (اى ماه) خداى عزوجل است و همچنین از آن حضرت نقل شده است که وقتى هلال ماه رجب را مىدید، مىفرمود:
اَللّـهُمَّ بارِکْ لَنا فى رَجَب وَشَعْبانَ، وَبَلِّغْنا شَهْرَ رَمَضانَ، وَاَعِنّا عَلَى الصِّیامِ وَالْقِیامِ، وَحِفْظِ اللِّسانِ، وَغَضِّ الْبَصَرِ، وَلا تَجْعَلْ حَظَّنا مِنْهُ الْجُوعَ وَالْعَطَشَ
خدایا برکت ده بر ما در ماه رجب و شعبان و ما را به ماه رمضان برسان و کمکمان ده براى گرفتن روزه و شب زندهدارى و نگهدارى زبان و پوشیدن چشم و بهره ما را از آن ماه تنها گرسنگى و تشنگى قرار مده.
- غسل کردن: سیّد بن طاووس مىگوید در کتب «عبادات» روایتى از رسول خدا(ص) یافتم که آن حضرت فرمود: هر کس ماه رجب را درک کند و در اول، وسط و آخر آن، غسل کند همانند روزى که از مادر متولد شده، از گناهان خارج شود (و پاک شود(.
- زیارت امام حسین(ع) در این شب فضیلت بسیار دارد.
- بعد از نماز مغرب، ۲۰ رکعت نماز بخواند (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعت یک بار سوره «حمد» و یک بار سوره «توحید» بخواند، رسول خدا(ص) در پاداش این عمل فرمود: هر کس چنین کند، به خدا سوگند خودش، خانوادهاش، مالش و فرزندانش محفوظ بمانند و از عذاب قبر پناه داده شود... و در قیامت به سرعت از صراط بگذرد.
-بعد از نماز عشا، دو رکعت نماز به جا آورد، در رکعت اول «حمد» و «الم نشرح» را یک مرتبه و سوره «توحید» را سه مرتبه بخواند و در رکعت دوم، سورههاى «حمد»، «الم نشرح»، «توحید» و «معوّذتین» (سورههاى ناس و فلق) را یک بار بخواند و پس از سلام ۳۰ مرتبه بگوید: «لا اله الاّ الله» و ۳۰ مرتبه «صلوات» بفرستد، رسول اکرم(ص) فرمود: کسى که این عمل را انجام دهد، خداوند گناهانش را مىآمرزد و از گناه پاک مىشود.
- ۳۰ رکعت نماز بخواند، (هر دو رکعت به یک سلام) در هر رکعت یک مرتبه «حمد» و یک مرتبه «کافرون» و سه مرتبه «توحید» را بخواند. در روایتى رسول خدا(ص) فرمود: هر مرد و زن مؤمنى چنین کند، خداوند تمام گناهان کوچک و بزرگ وى را مىآمرزد و تا سال بعد، خداوند نامش را در فهرست «نمازگزاران» مىنویسد و از نفاق پاک مىشود.
- احیاى شب اول ماه رجب: شیخ طوسى در «مصباح المتهجّد» از امام صادق(ع) از جدش از امیرمؤمنان على(ع) نقل کرده است که آن حضرت دوست داشت که در چهار شب از شبهاى سال، فارغ از هر چیز، به عبادت بپردازد شب اوّل ماه رجب، شب نیمه شعبان، شب عید فطر و شب عید قربان، در حدیثى دیگر، از امام صادق(ع) نقل شده است که «تا مىتوانى بر احیاى شبهاى عید فطر، عید قربان و... شب اول رجب مراقبت کن.
- خواندن دعایى که از امام جواد(ع) نقل شده است که فرمود: مستحب است انسان، در شب اول رجب، با این کلمات، دعا کند: «اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُکَ بِاَنَّکَ مَلیکٌ، وَاَنَّکَ عَلى کُلِّ شَىْء مُقْتَدِرٌ، وَاَنَّکَ ما تَشآءُ مِنْ أَمْر یَکُونَ اَللّـهُمَّ اِنّى اَتَوَجَّهُ اِلَیْکَ بِنَبِیِّکَ مُحَمَّد نَبِىِّ الرَّحْمَةِ، صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ، یا مُحَمَّدُ یا رَسُولَ اللهِ، اِنّى اَتَوَجَّهُ بِکَ اِلَى اللهِ رَبِّکَ وَرَبِّى لِیُنْجِحَ بِکَ طَلِبَتى«
*اعمال روز اول رجب
- روزه: روایت شده که حضرت نوح(علیه السلام) در این روز به کشتى سوار شد و به کسانى که همراه او بودند امر فرمود روزه بگیرند که هر کس این روز را روزه بگیرد، آتش جهنم یک سال از او دور شود .
-غسل
-زیارت امام حسین(ع): از امام جعفر صادق(ع) روایت شده است که هر کس امام حسین(ع) را در روز اول رجب زیارت کند، خداوند او را بیامرزد.
*اعمال مشترک این ماه
این اعمال که مخصوص روز معینى نیست، بلکه در تمام ماه انجام مىشود، بسیار است؛ از جمله:
-در تمام ماه رجب، این دعا را بخواند: یا مَنْ یَمْلِکُ حَوآئِجَ السّآئِلینَ، ویَعْلَمُ ضَمیرَ الصّامِتینَ، لِکُلِّ مَسْئَلَة، مِنْکَ سَمْعٌ حاضِرٌ وَجَوابٌ عَتیدٌ، اللّـهُمَّ وَمَواعیدُکَ الصّادِقَةُ واَیادیکَ الفاضِلَةُ، وَرَحْمَتُکَ الواسِعَةُ فَاَسْئَلُکَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ محمد، واَنْ تَقْضِىَ حَوائِجى لِلدُّنْیا وَالاْخِرَةِ، اِنَّکَ عَلى کُلِّ شَىْء قَدیرٌ.
-همچنین رسول خدا(ص) فرمودند: هر کس در ماه رجب صد مرتبه بگوید «أَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذِی لا إلهَ إِلاّ هُوَ، وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ وَأَتُوبُ إِلَیْهِ» و در پایان صدقهاى بدهد، خداوند کارش را به رحمت و مغفرت پایان دهد و هر کس ۴۰۰ مرتبه آن را بگوید فضیلت شهیدان را دارد، همچنین ایشان فرمود: کسى که در ماه رجب هزار مرتبه «لا اِلهَ اِلاَّ اللّه» بگوید، خداوند براى او حسنات فراوانى مىنویسد.
در روایتى آمده است: «هر کس در ماه رجب، در وقت صبح، ۷۰ مرتبه و شبانگاه نیز ۷۰ مرتبه بگوید اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَأَتُوبُ اِلَیْهِ و پس از آن، دستها را بلند کند و بگوید أَللّهُمَّ اغْفِرْلی وَ تُبْ عَلَىَّ اگر در همان ماه رجب بمیرد، خداوند از او راضى خواهد بود...».
-در طول این ماه هزار مرتبه بگوید »اَسْتَغْفِرُ اللّهَ ذَاالْجَلالِ وَالاْکْرامِ مِنْ جَمیعِ الذُّنُوبِ وَالاْثامِ» تا خداوند رحمان وى را بیامرزد.
-سیّد بن طاووس در «اقبال» فضیلت فراوانى براى خواندن سوره «توحید» در ماه رجب نقل کرده است. از جمله از رسول خدا(صلی الله علیه واله) روایت کرده است که هر کس با نیت پاک در ماه رجب، ۱۰ هزار مرتبه سوره «توحید» را بخواند، وارد عرصه قیامت شود در حالى که از گناه پاک باشد مانند روزى که از مادر متولد شده است و ۷۰ فرشته به استقبال او مىآیند و به وى بشارت بهشت را مىدهند، همچنین آن حضرت براى هزار بار خواندن سوره «توحید» در این ماه و حتى صد بار نیز پاداش زیادى ذکر کرد.
-در روایتى از رسول خدا (ص) نقل شده است که آن حضرت فرمود: «هر کس یک روز از ماه رجب را روزه بدارد و چهار رکعت نماز بگزارد(هر دو رکعت با یک سلام) و در رکعت اول صد مرتبه «آیةالکرسى» بخواند و در رکعت دوم دویست مرتبه «توحید»، پیش از مردن جاى خود را در بهشت مىبیند و یا دیگرى جاى او را ببیند (و براى او توصیف کند)«.
- دعایی را که از امام صادق(ع) روایت شده، خوانده شود: «خَابَ الْوَافِدُونَ عَلَى غَیْرِکَ وَخَسِرَ الْمُتَعَرِّضُونَ إِلا لَکَ وَضَاعَ الْمُلِمُّونَ إِلا بِکَ وَأَجْدَبَ الْمُنْتَجِعُونَ إِلا مَنِ انْتَجَعَ فَضْلَکَ بَابُکَ مَفْتُوحٌ لِلرَّاغِبِینَ وَخَیْرُکَ مَبْذُولٌ لِلطَّالِبِینَ وَفَضْلُکَ مُبَاحٌ لِلسَّائِلِینَ وَنَیْلُکَ مُتَاحٌ لِلْآمِلِینَ وَرِزْقُکَ مَبْسُوطٌ لِمَنْ عَصَاکَ وَحِلْمُکَ مُعْتَرِضٌ لِمَنْ نَاوَاکَ عَادَتُکَ الْإِحْسَانُ إِلَى الْمُسِیئِینَ وَسَبِیلُکَ الْإِبْقَاءُ عَلَى الْمُعْتَدِینَ اللَّهُمَّ فَاهْدِنِى هُدَى الْمُهْتَدِینَ وَارْزُقْنِى اجْتِهَادَ الْمُجْتَهِدِینَ وَلا تَجْعَلْنِى مِنَ الْغَافِلِینَ الْمُبْعَدِینَ وَاغْفِرْلِى یَوْمَ الدِّینِ.
لیله الرغائب را از دست ندهید
همچنین درباره شب اول ماه رجب حاج منصور ارضی در مراسم زیارت عاشورا در حسینیه لباسفروش ها گفت: شاید کسی که اهل فسق باشد کار خیری انجام بدهد مثلا مدرسه ای بسازد، بیمارستانی بسازد، ریشه این کار خیرش از این خانواده است. اگر این را بفهمد حتما عوض می شود، ماهیت کار خیر تحول بر انگیز است. ما انجام ندادیم که باید سعی کنیم انجام بدهیم. کار خیر اثر دارد چطور یک درهم یا برای زمان ما یک ریال صدقه برای رضای خدا اثر دارد کار خیر هم همین طور است. هرکسی که خیّر است ریشه اش از حی علی خیر العمل است، یعنی حضرت زهرا (س)، یا این قسمت زیارت عاشورا "یا خِیَرَةَ وَابْنَ خِیَرَتِهِ".
ماه رجب نزدیک است، قدم اول استغفار است که چند نوع فراز استغفار وارد شده است و قدم اول همه کارها است و "لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللهُ" به طرق مختلف آمده است. قدم بعدی روزه داری است، مخصوصا روز اول خیلی مهم است که معلوم می شود شما اهل رجب هستید یا نه؟
امسال هم روز اول لیله الرغائب است و شبی است که تجلی لیله القدر را می بینید. اینطور نیست که یک شب جمعه بیایید دعای کمیل و یک "یا الله" بگویید و بروید! هرچه بنشینید لیله القدر را می بینید. لیله الرغائبی که سالهای گذشته درمسجدجمکران، مرحوم آرام زنده بود، حاج احمد زنده بود ،حاج عموی ما زنده بود خیلی ها از عشاق امام زمان (عج) بودند یادش بخیر. لیله الرغائب را از دست ندهید، اماکن زیارتی هر جا که میروید و هستید.
لیله الرغائب را از دست بدهید یک سال را از دست می دهید.اگردر لیله القدر شب اول را از دست بدهید شب دوم هست، شب دوم را از دست بدهید شب سوم هست،شب بیست و هفتم و شب عید هست یعنی فرصت هست. ولی در لیله الرغائب اینگونه نیست لحظاتش مهم است خواهش می کنم که حواستان باشد شبی است که می توانید ارتباط پیدا کنید با امام زمان (عج)،همه گیر ما همین است که بی آقا راه میریم، می خوریم، بی آقا زندگی می کنیم. می بینید امروز همه زندگی ها فرق کرده است ،همه به دنبال دنیایشان هستند اصلا توجه به امام زمان (عج) و"بِه یُمنِه رُزِقَ الوَری" نیست، روزانه ما خیلی غافلیم، خدا کند در غفلت نمیریم. طرف دارد می میرد ثانیه به ثانیه می گوید یا زهرا (س)، یا حسین (ع) در هر حالی که دارد جان میدهد ولی جان ما رادر غفلت و یک دفعه می گیرند و فرصت ما به پایان می رسد. لذا بعضی ها می گویند موت همگانی است ولی فوت فرق می کند. کمی حواستان را جمع کنید این مالی را که جمع کردید خمسش را بدهید، رد مظالمش را بدهید، صدقاتش را بدهید به شکل های مختلف.
گفت مکه برایم جور شد دیدم همسایه ام خیلی وضعش خراب است( مکه مستحب) پول را دادم به همسایه ام، به او گفتم به هرکسی آمد بگو رفته مکه، من در خانه می مانم .وقتی همه از حج برگشتند در خانه این بنده خدا را زدند و گفتند هر چه در مکه و مدینه به شما سلام کردیم حواست فقط به دعا بود، خودش فهمید خدا یکی را مامور کرده که آبرویش را حفظ کند. مکه ای خوب است که کاری بتوانید انجام بدهید. حالا طرف می گوید دفعه پنجاهم دارم میروم مکه،چقدر جوانان به گناه افتادند حالا تو مکه ات را برو!؟
یک قدم خیری بردارید تا زنده اید، چندین جوان بمرد و یکی پیر نشد. مراقب باشید تا می توانید کار خیر انجام دهید حتی به اندازه کم ولی برای خدا.
قرآن بخوانید، روزی یک جزء ،نهایتا نیم ساعت وقت می گیرد با قرآن آشنا شوید بگذارید پیدایمان کنند، ما غایبیم امام زمان(عج)حاضر است. قرآن خواندن، شما را کنار خیمه آقا می برد. ان شاء الله خدا خیر کثیرتان بدهد.
منبع: جام و عقیق