یکی از اسرارها و حکمتهای قربانی کردن، فدا کردن مال و انفاق آن در راه خداوند است و همزمان با قربانی کردن نفس اماره کشته میشود.
عید سعید قربان، عید دوستی و همگرایی و از بین بردن کینه و کدورتها و همسویی برای تمام مسلمانان جهان است و حج گردهمایی بزرگی که وحدت مسلمانان را به نمایش میگذارد و همچنین فرصتی است تا دست نیازمندان را در این روز با سعادت گرفت و خود بزرگبینی، کبر و غرور را برای همیشه از بین برد و انفاق را پیشه کرد.
یکی از اسرارها و حکمتهای قربانی کردن فدا کردن مال و انفاق آن در راه خداوند است. قرآن در این باره میفرماید: از گوشتهایی که قربانی میکنید هم خودتان میل نمائید و هم به قانع و معتر بدهید، قانع، فقیری است که به آنچه میگیرد قانع است و معتر، فقیری است که علاوه بر تقاضای کمک اعتراض هم میکند این نشاندهنده بینش وسیع اسلام است که در تقسیم گوشت و اطعام پایبند تملق یا دعا و تواضع فقیر نباشید او را سیر کنید حتی اگر با شنیدن زخم زبان هم باشد.
کشتن حیوان در مراسم قربانی به منظور کشتن نفس اماره است و مرد خداشناس با شمشیر برنده ایمان و عقل حیوان، نفسی که دائم وی را به کارهای زشت وا میدارد مقتول سازد و خانه دل را از نفس لئیم پاک گرداند و آن را در راه حق و پیشگاه محبوب قربانی و حج اکبر نماید.
اگر نفس اماره و خواهشهای او کشته نشوند و آرام نگیرند هرگاه تمام نعمتها و ثروتهای دنیوی در اختیارش باشد زمین و آسمان را هم ببلعد باز هم سیر نمیشود و ندای هل من مزید دارد.
در روایات میخوانیم اولین قطره خون قربانی که ریخت، خداوند گناهان صاحبش را میبخشد و اوقاتی که به خاطر تولد نوزاد یا ورود مسافر یا دفع بلا گوسفند ذبح میشود در روح و روان و حرکت اهل خانه شور و نشاطی پدید میآید.
هدف اصلی در قربانی کردن، رسیدن به مقام عالی تقوا است که قرآن در این باره میفرماید: این قربانیان که زائران خانه خدا به هنگام توقف در منا ذبح میکنند گوشت یا خون آنها به خدا نمیرسد بلکه هدف از قربانی، شکوفا شدن روح ایثار و نشان دادن میزان عشق و قرب به خدا و تقوا است.
ما در حالی به استقبال عید سعید قربان میرویم که متأسفانه خانوادههای زیادی با مشکلات گسترده اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند اما باز با وجود این همه مشکلات باید وظیفهای انسانی خود و یک مسئولیت دینی و ایمانی در زمینه دستگیری از بینوایان جامعه کوشا باشیم و خوشیهای این عید سعید را با آنان تقسیم کنیم.
به نقل از فارس،